Dávno již utichl
přívětivý lomoz dostavníků
Sotva jeden vetchý kočí – vozka
usíná v přívalech sentimentu
se vzpomínkou na ponurý úvoz
spanilou dívku
bájnou nevěstku
zpráchnivělý erozí ztraceného času.
Promni si oči a rozhlédni se
kam nesahá tvoje paměť
Na nespočet sáhů lesa
dál šumí příšeřím bezelstné odvahy
korunobitím věčnosti
To v početí bezectné čistoty
mimo dobro a zlo
daří se mláděti
pít jitrem z pramene života
za noci pak sílu k probuzení
Vstříc bezvědomé budoucnosti
v lhostejné hře se smrtí
Neptej se, kam směřuje Tvůj let
hledáš-li tiché spočinutí
v náruči lásky
ve stínu modravého večera
pod chladivým štítem domova
v Tvém srdci
Těžko pochopit běh věcí
kde krůpěj slzy
třpytí se tak beze smyslu
Vidím v tvých očích plamínek radosti
tiše plápolat jistotou vítězství
přec chvěješ se jak stéblo suché trávy
v očekávání dobrozdání
obchodníků s deštěm.
Mé tělo ukované mužností
silou překonaných porážek
krásou žen zpěvem podmaněných
kresbou smyslnosti
svaly z ocele
je silnější
Neptej se, proč rozumím řeči
tvých bělostně rozechvělých údů
ukrytých pod těsnopádem vlasů
jež mohl bych laskat
s úsměvem
Ucítíš jen malý poryv větru
v mých rukou
co nahání strach tvé březosti.
Já a Ty
v našem neměnném letu do ticha
spojeni vzdáleností věků
tak nesouměrných
k poměru vrásek na čele.
....Zní vznešeně....jak na královském dvoře....."jiného"Krále.....statečného,silného,oduševnělého a ryzího....a poslední část ..krásné završení....Ji.A vnímám v hloubi tajemství...
03.07.2023 19:49:55 | jitoush
Výsostná poezie. Líbí se mi její lidská procítěnost.*
03.07.2023 15:46:50 | šerý
Děkuji za souznějící kritiku.
03.07.2023 18:38:15 | Zoroaster
Au, kritik tedy ne. Jsem jen laik a nemám erudovanost ani praxi se vyjadřovat jako kritik!
Autor-amatér a naslouchat "výlevům" amatérského (jako) kritika? Ne děkuji!
Je to proti logice a stále pozoruji tu opakující se nesmyslnou utkvělost mezi "pisálky." Můj vzkaz může být brán "jen jako os. názor" který nelze považovat za nějakou kritiku. Se omlouvám. Ale na amatérských servrech, jsem již na slova kritik-kritika, nějak alergický.
03.07.2023 23:34:36 | šerý