Sál bez oken
rudé uhlíky doutnavek
modravé světlo výklenků
srší výboji vysokého napětí.
Tep umělého srdce
tupými údery kladiva
ukrytého pletencem arterií
irituje zsinalou tvář ženy.
Klín pohlaví má otevřený
k přijímání hostie blaženosti
rozkoše věčného zatracení
plození a nenávisti alter ego.
Muž ztopořený výčitkami
ruce probodnuté zlatými stalaktity
pne nahé tělo zjizvené bičem touhy
a nemohoucnosti k temné obloze.
Výron ztuhlého spermatu
prýští z kořene lidské marnivosti
sevřeného prsty rozleptanými
sekretem Lučavky královské.
Cogito ergo sum
Duch oddělený od těla
láme řevnivostí ztýrané údy
ingoty surového železa.
A pod vazníky
megatunové konstrukce
vznáší se pléd pokory
potrhaný zběsilostí srdce.
Pustina osamělosti
čtyřikrát prokletá
spojnicemi protikladů
protilehlých rohů vesmíru.
Pravoúhlá jeviště
dialektika ročních období
jaro, léto, podzim, zima
naděje, víra, zklamání, hlad.
Uplakaný chlapec
klečí u nohou otcových
záda pomalovaná
šlehanci ponaučení.
Vrať mi můj vozíček, maminko
kolečka si pospravím
zvesela si vyrazím
do chaloupky na kraji lesa.
Stařec pod úrovní podlahy
nohy zaklíněné v kobce smrti
v zorném úhlu bělostný akt
dívky ve spanilém roztoužení.
Vykloubené čelisti stařeny křičí
zpupný refrén nesmiřitelnosti:
„Vyjmi ten chlípný zobák
z mého srdce, havrane!“
A všude páry milenců
v roztodivných pózách
vzájemné nevraživosti
ochromené poutem lásky.
A vrátný kozel, Satyr, se šklebí:
„Vstup volný...“
....Pod dojmem Vaší básně,mimochodem oceňuji,jak vládnete mateřštinou,jsem si mimoděk vzpomněla na Jana Švankmajera.....Ji.
05.07.2023 21:29:00 | jitoush
Toho pána opravdu neznám, tedy kromě toho, co jsem si přečetl na internetu - že je surrealista a filmový režisér - já českou kinematografii vůbec nesleduji a ve své tvorbě žádné vzory nemám - ale děkuji za ocenění i srovnání s významnou osobností.
05.07.2023 23:06:56 | Zoroaster
....Jen uvedu na pravou míru....to byl z mé strany jen obrazný pocitový vjem z Vašich veršů,který ve mně vyvolal vzpomínku na J.Švankmajera a některé jeho filmy.Nejsem jeho znalec,ale viděla jsem něco z jeho tvorby.....to je pouze pocitová záležitost,nikoliv porovnávání.....a už vůbec ne poznámka,že by to nějak mohl být Váš vzor....prostě jste mi svojí básní něco z něj připoměl.....toť vše....Ji./úsměv/
06.07.2023 09:01:05 | jitoush
Já to také v žádném případě nemyslel jako výtku a vážím si vaší účasti.
06.07.2023 12:28:54 | Zoroaster