Svět můj poznávám podle zvuku
a taky mnohdy čichem.
Někdo mi podá s pomocí ruku,
jiný mě vyprovodí smíchem.
O kráse květin, vůně mi poví,
však obraz – mé dlaně vidí.
I když mé ruce vše neosloví,
jen tak je svět neošidí.
Na cestách hůlka mě provází,
prý bílá, to prsty mé nepoznají,
Je jako přítel, co v nesnázi
bdí, na ni, mé prsty spoléhají.
Životem chodím po paměti,
zatočit mě, ztratím směr.
Vězeň z klece neuletí,
když nemá na výběr.