Na kraji lesa v zelené stráni,
malý je domek,
co bez váhání
v náruči skýtá skrýš
tisíci včel.
Starý děd pomalým krokem svým šel.
Očima hladí dub, jenž pažemi svými
bílý ten domek stavěný z hlíny
objímá
a chrání červenou střechu.
Dědeček vnučce své pro potěchu
vypráví pohádky dělných těch včel.
Drsnou svou rukou pod prahem loví.
Klíč, co má odemknout
příběh ten snový.
Otočí zámkem
a dvířka skřípnou.
V sedničce malé pod starou lípou
medem to voní.
Tak krásně voní.
A hlásek vnučky se rozezvoní.
Děd, ten však rozvážně
doutnákem dýmá.
Pak otevře úl.
A děvčátko zírá.
Na hmyzí rej,
který poslušně brání
med svůj.
Tu zaboří žihadlo do bílých skrání,
včela.
Co nezná drzého hosta.
Muž starý hned slovíčka prostá
své vnučce říká.
Slzy jí těší.
Holčička ta však bolest má větší,
nežli v své líci
pro včelku.
Pro dělnici.
Neplač už.
Vždyť víš, že včelka malá,
pro svůj rod,
pro svůj med zemřela ráda.
Děvčátko zatím pochopit nechce,
proč stvořená příroda
tak krutě tresce
ty,co v sobě odvahu mají.
A oči děvčete dál se zas ptají…
...Je to milé...Ji.
30.07.2014 20:33:48 | jitoush
Děda byl velká osobnost hodně mě ovlivnil.:-)
30.07.2014 21:30:04 | Malá mořská víla
....Vnímám to z Tvé básně..../úsměv/.Není nad takové prarodiče,to je
pro děti pravé požehnání,zvláště když třeba krom jiného včelaří a jsou
ochotní svá tajemství předávat dál....Ji.
31.07.2014 16:00:28 | jitoush