ZIMNÍ BOUŘKA
fascinují mě bouřky
jsou svobodně nespoutané
z jejich krásy mě vždycky přimrazí čímsi přitažlivý strach
blesky mám spojeny hlavně s létem
tedy měl jsem
až do dnešní půlnoci
kdy mě zaskočil mohutný záblesk za staženými žaluziemi
a vzápětí i hrom
nevěřícně jsem otevřel francouzské okno na balkon
a zíral na nečekanou vánici
jež zničehonic změnila žižkovskou ulici na skvostný obraz bílých siluet
přičemž to přízračné živé plátno nasvítil ihned další blesk
a druhý
a za ním po chvíli i třetí
vločky tančily nádherný rej ve zběsilých vírech
mezi matným svitem lamp a oken opozdilých spáčů
zatímco duchové noci plesali v tlumených záblescích po střechách
za dunění temných hromů
nepamatuji
že bych něco tak úchvatného v zimě kdy zažil
ten spektákl trval jen pár zázračných chvil
ale čistotou uměleckého prožitku
se mi vtiskl do paměti nejspíš navždy
pouze příroda umí svým majestátem proměnit kulisy městské šedi
v ohromující scenérii pro právě přizvané
ve vzácné chvíli kdy si zamane opájet se jen sama sebou
Praha, 14.1.2020
https://www.youtube.com/watch?v=FYadUyrLDzE
Očitě jsem také několikrát, obdobný úkaz zažil. Stromy z dřímotu probuzené, co že to hřímá bez úpalu.
Hezky zpracovaný pohled s tvojí přilíplou známkou imagie.
15.01.2021 14:23:59 | šerý
Asi se to stává, ale já si fakt nevzpomínám, že bych takovou zimní bouřku během vánice někdy zažil. Byl to doslova magický zážitek, proto jsem měl i potřebu ho nějak zachytit - díky za nahlédnutí i reflexi :-)
15.01.2021 22:00:53 | Amonasr
Nuže pravda. Také mě to tenkrát vykolejilo "z normální tratě" života. Reálné zázraky se dějí*
15.01.2021 23:58:06 | šerý