Anotace: Zážitek (kupodivu) ze služební cesty, která mne zavedla do malé vsi u Vimperka (1975)
*
dvě žárovky ještě stačí potlačit svítání
polena praskají
pec žhne očekáváním
co chvíli vyplázne dvířky ohnivý jazyk
(to si ještě počkáš )
vedle díž polyká vsázku
podmáslí s vodou a solí
Hrst kmínu s fenyklem
přebíjí mdlou vůni mouky
nakyslý odérek kvásku
se zrudlou tváří pekař
kopist v rukou
tančí a s těstem se mazlí
tak chléb se rodí
hrablem a metlou
vyžene oheň, oharky dřev
nastává sázení chvíle
v slámových ošatkách
bochníky ještě jsou bílé
dřevěnou lopatou
dozadu bochníky rodinám
blíž malé veky
-------------
chvilka volna a káva
dáme si páva
to oknem už slunce zář
žárovky tratí tvář
--------------
pecny na svítání ještě bledé
teď zlatohnědé
z pece vystoupí chleba duch
jak z lampy Aladina
jako sloup ve vzduchu stojí
omamný hlavou nám točí
bochník ještě horký mistr skrojí
voňavou radost má v očích
Cítím vůni čerstvě upečeného chleba a kmínu, chybí ochutnávka ... :)
29.07.2016 20:33:02 | Philogyny1