Zimní melancholie

Zimní melancholie

Jdu prázdnou ulicí, vzpomínám …
proč píšu básničky, přemítám …

Sněží.

Z ocelově šedého nebe, co nízko dnes je, vypadávají zářivě bílé vločky,
klesají pomalu, líně, mají dost času, sem tam je prožene ledový vítr,
a vločky pak tančí walz kol světel pouličních lamp,
by po stém vzepjetí, usnuly vzápětí, v společném objetí,
v závěji počkaly na jarní tání.

Kráčím tou ulicí, zamyšlen tisknu ret,
oči do světel lamp mhouřím
pára od úst jako dým z cigaret,
které už nekouřím,

Běží klučina malý střapatý, na chvíli zastaví,
pohlédne do světla lampy přes přivřená víčka,
kaleidoskop světel, budoucnost svou patří,
přemýšlí, proč tady jsem, proč jsem Já právě já,
těší se na další a zase už peláší ,
za sebou nechává starého muže, co vidí konečnost světa

A vítr nad zemí zametá vločky, co dolů se snášejí,
brzy je, nad ránem, lampy pouliční se zhášejí.
utichá vítr a vločky dál líně pomalu se ukládají
k spánku do hlubokých závějí…
…JE ZIMA!
Autor MartinX, 20.09.2024
Přečteno 34x
Tipy 8
Poslední tipující: Marten, zase já, Rafinka, Psavec, cappuccinogirl, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

mela_n´chouli_e / letní i zimní

to je takový stav - při němž prostě zívni

a napiš báseň bez přemítání, nač?, proč? a k čemu?

básník je pekař básní, výtvor sladkost krému :))

20.09.2024 07:20:29 | šuměnka

líbí

Já si vzpomenu, když kocourek viděl prvně sníh, utíkal se schovat mami ta bílá voda studí,brr.Uz je mu nějaký pátek a všechno je pro něj svátek, když má na tělíčku super srst

20.09.2024 05:17:53 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí