No, slabiky sice neseděj, ale mě osobně de víc vo obsah...
27.11.2005 21:27:00 | Králík
Vůbec nejde jen o počítání! Jde o rytmiku slov, vět, veršů a rýmů, zvukomalbu básně a tak, a tohle co jsem napsal je jen určitý pomocný hledisko, který naznačuje, kde jsou rezervy. Někdy slabika sem tam nevadí, protože jde o to jaká je - znělá, neznělá, a prostě použitý slovo, který v konkrétním verši zvučí je třeba někdy delší. Nebo kratší - jde o to, jakej dojem vjem chci dosáhnout, co chci čitateli říct! Jenže vázaný verš má prostě své zákonitosti,a o takových výkyvech v rytmice prostě nevím. Nejsem ovšem žádnej odborník.
20.11.2005 11:13:00 | MATT
Já prostě nesnáším matiku tohle mi ji silne pripomina:o) To prece nejde, abych si u každé básně počítala slabiky, písmenka, čárky, háčky,... nebo jo? Uznávám, že když to takhle vidím,tak to vypadá trochu rozházeně, ale vždyť to nemůže být všechno dokonale uhlazené a přesné, ne? Nebo možná může ale já fakt nevim, jak na to. O.k. zkusim se na to ještě jednou podívat:o)
20.11.2005 09:56:00 | hajena
Tak jo, tak si to spolu probereme.
1.sloka - první verš - 10 slabik, druhej-13, třetí - 13, čtvrtej -7 slabik!! (rým obkročný-a,b,b,a). Ok, to s těma 7mi by mohl být záměr, ale to by asi muselo být v dalších stejné, což není. Tak dál: 2.sloka - první - 9 slabik, druhej - 12, třetí - 13, čtvrtej - 6!(rým - a,b,b,a) Třetí sloka - první - 8, druhej - 10, třetí - 9, a čtvrtej - 7 (rým - a,b,b,c). Takže vidíš, jak to s tou rytmikou je - je HODNĚ nesourodá, co?. A tahle báseň rýmovaná podle záměru určitě být má, takže...??.
19.11.2005 23:56:00 | MATT
Dík za zájem o OPEN! Pokud se mohu stručně vyjádřit k této Tvé básni, tak mi přijde docela dobrá. jen doporučuju pohrát si ještě s rytmikou jednotlivých veršů a rýmů. Obvykle pomáhá, když si ji čteš, jako bys ji říkala. A zpočátku i nahlas. Pak Tě to do uší buď trefí, nebo ne. A le myslím, že jo. měj se!
19.11.2005 12:06:00 | MATT