Podívej se na mne
a řekni, co vidíš.
Proč oči klopíš,
copak se stydíš?
Řekni, jak hrozná jsem,
divná a odlišná,
neřekneš nic,
na co bych ještě nepřišla.
Já vím, že řekneš to,
proč ti to tak trvá??
Já vím, že chceš to říct,
a nebudeš prvá...
Kopni si, dělej,
jen shodíš mne na zem.
Neváhej, nečekej,
mě rád může mít jen blázen!
Dívej se, dívej,
jak moc jsem v pasti.
Pod moji hranici
už dávají chrastí...
Čeho se bojíš,
vždyť chrání tě Bůh??
To jenom já už
jsem pro něj prý vzduch.
Tak nějak pro to
již necítím lítost,
byť podle vás
ani nejsem živá bytost...
A nemám nárok
na nejmenší zastání,
doznání prý ze mne
dostali bez ptaní...
Jsem ďábla spojenec,
horší než pravý mor...
To snad pro oči mé,
v nich špatně skrytý vzdor.
Byla jsem hloupá,
lidem věřila dosud,
tak se teď naplní
můj trpký osud.
Máš za pasem nůž,
ty s dítětem na rukách,
to tě tak děsí
ta má temná nauka?
Předem se omlouvám
za tvoje zklamání,
že zítřkem nebude
o nic krásnější svítání...
Já byla prokletím?
Ty hloupý světe...
V tvých lidských dětičkách
krutost, zlo, kvete...
Plameny berou si
do sebe všechen žal.
Lepší je zemřít,
než vidět, co bude dál...