Všichni sedí jako myši, tak tiše,
chvíli je slyšet, jak pero po papíře píše.
Kyvadlo se houpe sem a tam,
na popravu už jen klidně čekám.
Ten, kdo dřepí ve stínu noci,
tomu už není nijak pomoci.
Nohy se klepou, lýtka v křeči,
spánek se sny přichází věčný.
Kdo tu nebyl, neuvěří,
každý centimetr lana se tu měří.
Trochu vyšší někdo je,
a hned si nohy piluje.
Smutné oči, povislé tváře,
přesto si někteří připadaj blaze.
Popravčí četu slyším brousit nože,
modlím se k nebi, bože, bože.
Oprátka se vane směrem k nám,
objetí poslední svým spoluvězňům dám.
Cestou k šibenici si nepřipadám sám,
rodinu v srdci a přátelé v hlavě já mám.
Stoupám si na stolici pod lanem,
všichni zvědavci hledí sem.
Muž v lacláčích předčítá,
má naděje v slzách utichá.
Prudký trh vede s s pláčem,
někdo říká:,,Tak a teď zhasnem."
Nic necítím, ani tmu černou,
už dalšího k oprátce jistě vedou.