Anotace: Dojmy z jedné z nejkrásnějších a nejkrutějších knih, jaké jsem kdy četla.
Dočetla jsem knihu, jež jsem četla v slzách
Po celý její průběh.
Není zvláštní, jak se člověka dotkne ta nespravedlnost
I když je to jen příběh?
Celou dobu se ptám, proč ani ta kniha
Nemůže končit šťastně.
Možná proto, že krása je v pravdě o krutosti osudu
Jedné obyčejné ženy,
statečnější než ten nejsilnější voják džihádu.
Proč hlavní hrdinka zemřela
Pro lásku a nespravedlivě,
Copak to utrpení už nestačilo?
Proč celý život trpěla
A stejně před smrtí se cítila smířlivě,
přijala svůj osud s pokorou
A oddaností v modlitbě.
Protože Láska dokáže dohnat
k těm nejšlechetnějším pohnutkám.
A tak jsem se posadila pod strom,
nechala si větrem čechrat vlasy.
Ať je to tu jaké je,
možná jsem ráda, že jsem tady.
Tady, kde ptáci zpívají, a já se můžu smát.
Tady, kde se můžu dívat lidem do očí
A děti si tu mohou hrát, aniž by šláply na minu.
Tady, kde ještě Láska úplně
neprohrála
se zvrácenou lidskou myslí
Milosrdného Boha.