Anotace: Svobodu, odvahu, víru i naději musíme hledat a můžeme najít nejprve sami v sobě
Včerejší svoboda opustila bílá ústa,
vlaštovky padaly s dechem podzimním,
do náruče listí splakaného,
na dráty sedaly, nestavěly rodná hnízda,
první, kdo rovně stál, stal se posledním
hostitelem pro olovo
Stříhali hlasy a kovali živá křídla,
na jehlách učili kroky taneční,
krok sun krok, němá tma,
do hrachu poklekla a srdce měla z mýdla,
do mříží vplétala modlitbu smuteční
samotou spoutaná do hrdla dna
Oroduj za padlé, kteří našli živou víru,
kráčeje pěšinou sečených nadějí,
sbírali z květů pohlednice
sonátu z klavíru promoklým duším z papíru,
které již pro zítřek nezaznějí,
strach je pochoval v útrobách popelnice
Utichly hlasy a zbyla jen prázdná síra,
v popelu našel jsem mapy k tvému městu,
minulost, možná slepý host, ne lhář
odvaha do dlaní vodou se ztěžka sbírá,
na talíř k snídani poskládám si tvou bustu
abych v ní otiskl svoji vlastní tvář
Krásně napsaná. Skoro jakoby patřila někomu konkrétnímu. A nebo úplně všem, kteří svedli a svádějí boj, i těm, co podlehli...
27.02.2015 23:27:57 | Tichá meluzína
Děkuji Ti, Meluzínko :o) Tak nějak jak píšeš, pro ty, co svádějí nelehký boj i pro ty, kteří podlehli. Tak nějak o tom, že svoboda a naděje trvá, pokud ji v sobě do poslední chvíle hledáme :o) Děkuji za komentář i milou návštěvu :o)
28.02.2015 00:00:23 | Akrij8
v popelu našel jsem mapy k tvému městu,
odvaha do dlaní vodou se těžko sbírá... Úžasné kousky... Ráda Tě zas čtu...
27.02.2015 22:16:50 | Elisa K.
Děkuji Ti, Eliško .o) Těší mě, že čteš, pro samou práci jsem teď nějak pokulhával ve čtení i psaní...Těší mě, že báseň něčím zaujala :o)
27.02.2015 22:22:53 | Akrij8