Nech básníka psát,
i když z tužky zbyly třísky
a než se múza pošle spát,
dolévej jí whisky.
Opij tu mrchu přelétavou.
Ač je cudná plachá křehká,
ať ti k ránu s těžkou hlavou
klesne pod stůl jako děvka.
Zneužita pro tvé hříchy
z hrubých rýmů potí krev,
v hrdle se jí nářek tichý
mění ve slavičí zpěv.
Slepá, němá pod tvým perem
znovu plaše pokleká,
rozprášena nad éterem
mizí v prstech člověka.
Tak jí aspoň v plavé vlasy
vetkni růže. Než ti zas
blýskajíc se na nečasy
vlastním slovem zlomí vaz.