Anotace: Mladý básník Jiří Tomeš (2002) přichází s novými básněmi. S jeho souhlasem tu uveřejňuji dvě. Hezký zážitek. Franta
MONOLOG I.
Stavy duchovna se mísí s absolutním nihilismem.
Dýchat a nedýchat je otázkou cti.
Otázkou umu.
Umět dýchat a žít.
Je nejtěžším principem našeho bytí.
Nekonečné hledání smyslu
nekonečné otázky.
A nulové odpovědi ubíjí vnitřní svět.
A problém?
Nepojmenovatelný.
Neuchopitelný.
V každém tíživém dni je náročné jen tak brouzdat ulicí.
Vídat denně plaché tváře a povrchní výrazy.
Zjišťuji, že nikdo se neptá.
Nikdo neřeší svou prostoduchou existenci.
Je to jednodušší.
Než učit se žít.
Lepší je vehnat si do žil tu jednoduchost.
A moc nepřemýšlet.
---------------------------------------------
PRO ARMÉNII
… a v té pustině dál
než se nám zdá
umírá člověk vedle člověka
přítel vedle přítele
otec vedle syna
pod tíhou nepřítele…
... náhorní plošina, nic než kousek země.
Smrtka jež odjímá život za životem.
Mladí usínají ve věčném spánku.
Matky již neuslyší jejich
odporuplný křik.
A děti… již neleží v postýlkách
obklopeni plyšáky, jež maminka jim koupila
nyní leží v nemocnicích. Nebo
hluboko u kořenů stromů a květin….
Během chvíle
nic není, kde vše bylo.
Během chvíle
střely prořízly ticho.
A my?
Sedíce před televizí.
Popíjíme levná vína
a kouříme tabák
ještě levnější…
Už nejsme lidé žijící…
Teď jsme pouze přeživší…