INVENTÚRA
Koncoročná inventúra
zamestnancov v obchode,
nevyhnutná avantúra,
manko značné v nahote.
Pátranie po vinníkoch
atmosféru naruší,
východisko v únikoch,
hľadanie sa preruší.
Účtovníctvo samá chyba,
výkaz plný omylov,
predvolaná veľká ryba
so správou vskutku nemilou.
Inventúru v papieroch
nutné spraviť následne,
účtovníci v pranieroch
kamuflujú dôsledne.
Zamestnanci prevádzky
tušia veľkosť galiby,
na kolenách prosiacky
o neprestrielné alibi.
Manažéri obchodu
trúchlia spolu pri strate,
obvinenie z podvodu
zapíjajú na chate.
Pre hroziacu výpoveď
a zápis v trestnom registri
pripravujú odpoveď
sťa chytrácki ministri.
Pojednanie na súde
pre verejnosť prístupné,
podvodníci v ostude
pýtajú aj odstupné.
Kýble špiny preliate
ani v dákom cirkuse,
pre peniaze uliate,
pre blahobyt v luxuse.
Ryba smrdí od hlavy,
zamestnancov očista,
vydýchnutie z úľavy,
budúcnosť však neistá.
Zverejnený rozsudok
veští krámu úplný krach,
veď znalecký posudok
vyvoláva v sudcoch strach.
Zo súdu hneď do basy
podvodníci putujú,
obecenstvo súhlasí,
darmo skutky ľutujú.