ZÁVISLOSŤ
Závislý je každý z nás
od vzduchu i od vody,
prepotrebné k žitiu más
taktiež chvíle pohody.
Vtedy je ti prínosom,
ak z nej iba úžitok,
často ťahá za nosom
negatívny pôžitok.
Rozšírená čoraz viac
závislosť na konzume,
bytosť všetko ihneď chtiac
nestavia na rozume.
Množstvo nástrah na deti
číha dnes na každom kroku,
trend značkovo odetý,
rodič potom často v šoku.
Pojedajúc sladkosti
plné cukru, nezdravé,
symbol detskej hlúposti,
kým telo padá meravé.
Utápať sa v alkohole,
potácať sa deň čo deň,
každý mesiac konto holé,
v zúfalstve sa topiť preň.
Cigarety ďalším svinstvom,
nehovoriac o drogách,
pri páde na dno úplne istom
balansujúc v nehodách.
V herniach čudné prístroje
núkajúce veľké výhry,
treba rázne nástroje
umožniace rýchlej dohry.
Tie domnelé pôžitky
sú však vlastne zlyhaním,
vekom prídu výčitky,
na hlavu popol sypaním.
Náznak slepej dôvery
možno ľahko zneužiť,
šíriac bludy, povery,
zlým spôsobom využiť.
Potácať sa v závislostiach
od zrodenia do smrti,
hľadať kontext v súvislostiach,
nech život nimi nesmrdí.
Posilňovať zdravý rozum,
nevyhnutné myslenie,
do ústrania tlačiť konzum,
múdrych ľudí poslanie.