DEDINA
Ponorená v úplnom tichu
naša obec malebná,
po človiečiku ani slychu,
domovina velebná.
Slnko vstáva spoza hôr
pomaličky, ospalo,
neúprosne budí skôr,
snáď sa dobre vyspalo.
Zavčas rána na dedine
život plynúť začína,
v každej jednej rodine
modlitba ho načína.
U susedov kohút starý
kikiríka ostošesť,
či sa zbláznil azda vari,
spoza okna hrozíš v päsť.
Obloha modrobelasá
človeka priam núti vstať,
srdce smiechom zajasá,
krásny deň sa vidí zdať.
Veľa práce na pláne
v dnešnom peknom počasí,
zber zemiakov na hrane
pre dážď dlhý, nečasy.
Zdraví sused suseda
idúc k svojmu políčku,
nesúc sebou obeda
v maľovanom hrníčku.
Všetko ide od ruky
celkom ako po masle,
žiadnej vážnej výluky,
habaďúry zamrzlé.
Na čele potu kropaje
z ťažkej driny na poli,
gazdovi sa zazdaje,
že ho v ruke zabolí.
Zas tie strašné mozole
potrápia ho z tvrdej práce,
sotva vyšiel na pole,
čochvíľa sa domov prace.
Ošetrí si vážne rany,
chvíľu v kresle oddýchne,
bôle, krivdy dáva v strany,
zhlboka sa nadýchne.
Pokračuje v robote
do úplného zotmenia,
v horúčave, lopote,
kde v ňom sily pramenia?