Anotace: vázané verše – na památku mé nebohé ženy, která pomalu umírá v ústavu pro nemocné Alzheimerovou chorobou.
Kde náhorního plata zlatavě pozdní traviny
do výše dětské postavy zdobí horské mýtiny
a klenbu nebes zkraje vroubí temné hřbety,
tam samotný poutník z duše smutné vidiny
bezvýsledně zahání jako hněvu zlobné věty.
Tam v dáli cesta noří se do stinné doubravy,
v níž spatří siluetu ženy a cítí úzkost z obavy,
že zmizí v nenávratnu – to trýznivý je přelud,
jenž slzy vyvolá a bolu účinek mrazí od hlavy
až k patě, když v těle chvěje se mu každý úd.
~ ~ ~ ~
Cestou zdála se mu žena, Alenka z říše divů,
když spolu poznávali horských končin slávu –
když jako šťastní blíženci putovali beze slova
od zákoutí lesa stinnou cestou k vodopádu,
zemí nezemí, kam oba těšili se stále znova.
Pak ale zlá nemoc družky učinila přítrž všemu,
ona v pomatení zapomněla kudy cesta domů
a v mlhách nevědomí tak ztratila sama sebe,
tak zlý osud Alenku zasáhl jako úder hromu,
když z domova naposledy uzřela modré nebe.
~ ~ ~ ~
Kde horská pěšina v dolinu se příkře sklání,
tam osamělý poutník v pozdním šera přemítání
zaskočený západem slunce minul cestu domů –
při bědném pak klopýtání ukájel se bez ustání
marnou nadějí, že jeho družka zázrakem snad
vynoří se ze tmy stromů.
*
Labyrint světa za zrcadlem
Alenčin svět dobře znáš.
Poutníče, Tvá síla, je ve tvém srdci.
Sbíráme obrazy, sbíráme pocity.
Zůstanou, jako ta zrcadla, v nás.
*
Těžký a smutný životní příběh.
Přeji vše dobré, hodně sil.
Děkuji*. M
01.08.2023 20:54:17 | jenommarie
Smutná, teď je s tebou taky, dává na tebe pozor jako na nás na všechny naší zesnulí. Opatruj se.
31.07.2023 22:02:58 | Marťas9
....Když mlžný závoj zastře jasný vjem... v očích jsou tváře beze jmen....minulá pouta rozpadnou se v prach... stopy se ztrácí ve skalách..............Ctím otevřenost poetického sdílení Vašeho prožívání....Ji.
31.07.2023 17:37:33 | jitoush
Těší mě, že reflektivně hodnotíte obsah básně a neudílíte kondolence, protože letité trauma z postupné ztráty partnerky mám už za sebou, jinak bych totiž o tom nedokázal napsat smysluplnou báseň. Doufám, že tak nahlíží toto dílo i ostatní. Děkuji.
31.07.2023 17:54:18 | Zoroaster
Tu nemoc znám i její stadia, babička jí měla. O víkendu měla svátek, tak jsem jí přála do nebe. Báseň mě zasáhla.
31.07.2023 13:22:12 | mkinka