ChatGPT | tenis

od: zase já

tenis

rotace míčku nad antukou

je dána úhlem úderu 

a taky silou, kterou rukou

věnuješ svému záměru 

 

stejně tak pohyb tvojí Země

řídí se tím, jak cítíš zem

někdy se pootočí jemně

a jindy Fííí a čert to vem!

 

každý si píše vlastní noty

a podle nich si řídí svět

sotva se někdo zeptá co ty

když konec je tu právě teď

 

 

tak pevně ruce sevři v pěsti

osud je cesta klikatá

někdy máš prostě fůru štěstí

když hubou padneš do bláta

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT
Toto literární dílo s názvem "tenis" se snaží prostřednictvím metafory tenisu a zapojením rozmanitých detailů přiblížit čtenáři myšlenku, že život je podobný hře tenisu - plný obratů, nečekaných událostí a nutnosti přizpůsobit se aktuální situaci.

Silné stránky tohoto díla spočívají v promyšlené metafoře, která je nosným prvkem celého textu, a také ve zručně zvolených slovech, která dokáží vyjádřit zdánlivě složité myšlenky prostým a srozumitelným způsobem. Autor se umí hravě pohybovat s jazykem a využívá rýmů, aby zdůraznil významovou stránku textu.

Na druhou stranu, slabá stránka tohoto díla může spočívat v mírné nepřesnosti v kontextu tenisové metafory, která může být pro některého čtenáře zavádějící, pokud nemá dostatečné znalosti o tenisovém sportu. Navíc, poslední verše mohou působit jako klišé a zrealizované mírně okatě, což může ubrat na autentičnosti celého textu.

Celkově lze konstatovat, že text "tenis" přináší zajímavý pohled na život a jeho nevyzpytatelnost. Autor se snaží prostřednictvím známého sportovního prostředí přiblížit čtenáři několik důležitých životních pravd a povedlo se mu to s nadhledem a hravostí.

14.06.2024

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí