ChatGPT | pohádka

od: zase já

pohádka

inspirováno nejen melodií písně Karla Plíhala

Byl jeden král

 

znám zem krásnou jak pohádka

jak doušek vody v dlaních

v ní tři růžová prasátka

si užívala spaní

 

náhle přitáhly z východu

hladovějící hordy

ne, nejde tu o náhodu

že krvavé maj' mordy

 

snesly se jako kobylky

tam na kvetoucí sady

milé jak soudní obsílky

a duše černé hlady

 

co najdou, ihned vyplení

zůstanou holé kosti

jen užijte si, vážení

výborní jsou to hosti

 

před domkem, který ze slámy

si spletlo první sele

si vylepili reklamy

a fangle nepřítele

 

a v dvojbarevné iluzi

si pletou moje tvoje

zem rozvrácená inkluzí

dnes o tom už ví svoje

 

domečky z větví s šindely

střechy z loupané kůry

ty také leccos viděly

když dorazily stvůry

 

když z lahví smrdí brambory

a vaří se jen žito

běžným představám navzdory

prase jen chce být syto

 

nakonec přišly paláce

a podezděné domy

kdopak by chodil do práce

když v létě plodí stromy

 

a na nich spousta plodů je

jimž v kolonách se daří

jo, to se nám to hoduje

jo, to se nám to paří

 

tak smutně končí pohádka

o kolektivní vině

když naše malá prasátka

vyrostla v rudé svině

 

tak tato krásná zemička

zmizela v žumpě doby

sežraná byla celičká

a místo měst jen hroby

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo s názvem "pohádka" je z pohledu literárního kritika zajímavým a ambiciózním pokusem o spojení pohádky jakožto žánru s vážnými sociálními tématy. V následujícím hodnocení se zaměřím na jeho silné a slabé stránky.

Silné stránky:

  1. Jazyk a styl: Autor využívá bohatý jazyk a metaforické obraty, které povznesou text nad běžnou prózu. Využití rýmů a rytmu dodává dílu lehkost, civilnost a hravost, která je typická pro pohádky, ale zároveň i ironický podtext.

  2. Témata: Díl se nebojí skoncovat s iluzí pohádky a odhalovat temnější realitu, jako je kolektivní vina, válka a zničení. Tím vytváří silnou konfrontaci mezi naivním viděním světa a jeho krutou skutečností.

  3. Symbolika: Růžová prasátka jako symbol nevinnosti, která vyrůstají pod tlakem vnějších sil, ztělesňují potřebu přežití ve světě, kde je často všechno obráceno naruby. Poslední verše přinášejí silnou obraznost a melancholii, která vyvolává zamyšlení nad historií a jejím opakujícím se cyklem.

  4. Humor a ironie: Stylizace pohádky do temnějšího kontextu, například v narážkách na hosty, kteří likvidují zdroje, prozrazuje autorovu schopnost hrát si s významy a očekáváními čtenáře. Ironie v poslední části, kde prasátka "vyrostla v rudé svině", přináší kritické zhodnocení lidské povahy.

Slabé stránky:

  1. Nejednoznačnost: Ačkoli mnozí čtenáři mohou ocenit komplexní tematiku a vrstvení významů, jiní mohou mít problém s jasností sdělení. Jaké konkrétní historické nebo společenské události autor komentuje, zůstává v některých částech textu nejasné, což může bránit jeho široké srozumitelnosti.

  2. Přehnaná abstrakce: Některé pasáže se zdají být příliš abstraktní a mohou působit jako snaha o hloubku na úkor uvěřitelnosti a poetičnosti. Například použití "inkluzí", které může eskalovat porozumění textu, může vyžadovat dodatečné vysvětlení pro laika.

  3. Tempo vyprávění: Rychlý přechod mezi obrazy a událostmi může vést k pocitu zmatku a fragmentace. Čtenář může mít potíže sledovat, jak jednotlivé části souvisejí, což oslabuje celkovou koherenci příběhu.

Celkově lze říci, že "pohádka" je originální literární dílo, které se snaží ogresivně spojit tradiční prvky pohádky s aktuálními tématy. I přes některé slabiny, které mohou ztěžovat čtenářské zážitky, se autorovi podařilo vytvořit silné, emotivní a myšlenkově podnětné dílo, které zasluhuje pozornost a diskuzi.

08.09.2024

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí