» Odpovědět «Divant Delvare (21.10.2010 14:51:32)
Nevíte někdo, jak se dělá to srbské rizeto, které maj ve školách a v hospodách. Jsem to zkoušela podle návodu na netu a je no takové mazlací. Napadlo mě, že té vody bylo asi moc a přitom všude píšou vody na dva prsty...
» Odpovědět «Matylka Demlová (22.10.2010 20:05:17)
já myslela že rejže se vždycky dělá tak, že dáš jeden díl rejže a dva vody... asi mě nějak minulo, co znamená to s těma prstama.
» Odpovědět «Divant Delvare (26.10.2010 01:20:24)
Já našla spoustu receptu, kde zase psali, vody tak aby vody přesahovala o dva prsty rýži.
» Odpovědět «J's Randomness.. (29.12.2010 07:50:42)
V příloze časopisu Praktická žena vydané před r.1970 jsem náhodou objevil, jak připravit rýži dušenou:
30dkg rýže, 3/4l vody, 3dkg sádla nebo oleje, 1 malá cibule, 1 hřebíček, sůl.
Rýži dobře přebereme, propláchneme horkou vodou, pak ji odcedíme na kastrol, kde je rozpuštěný tuk a necháme do sucha vysušit a malinko opražit. Pak ji zalijeme vařící vodou. Je dobře si vodu předem odměřit, nebo počítat, že musí přesahovat povrch rýže asi na dva prsty. :)
» Odpovědět «J's Randomness.. (29.12.2010 07:59:30)
Dušení rýže musí být stejnoměrné, pomalé, aby se všechna zrnka dobře provářela. Trvá to asi 20 až 25 minut. Máme-li možnost, je lépe dát rýži dusit přikrytou do trouby a jen velmi mírně topit.
Rýži při dušení nemícháme, ale nádobu můžeme několikrát potřásat, aby se rýže u dna nepřichytávala. Když je rýže měkká (ochutnáme), odkryjeme poklici a necháme chvíli vypářit. Pak je rýže suchá, každé zrníčko je zvlášť, což je správné.
» Odpovědět «J's Randomness.. (29.12.2010 08:15:19)
Dál je tam uvedeno několik tipů, které ti se pošlu také.
- Chceme-li si pochutnat, pak si koupíme rýži výběrovou, která je jen velmi málo znečištěna, je suchá, bez lomů, má podlouhlé zrno, je čistě bílá.
- Při dušení rýži nemícháme lžicí, ani měchačkou, protože bychom zrnka porušili a udělali z nich kaši. Chceme-li se přesvědčit, zda už je voda vyvařená, protáhneme rýži dvouzubou vidličkou.
- Není-li po vydušení vody ještě rýže měkká, naděláme do ní držadlem od vařečky důlky až ke dnu a zalijeme ji trochou vařící vody a dusíme dál.
- Do rýže při dušení přidáváme cibuli, do které vpíchneme 1 hřebíček, dostane tak příjemnou chuť. Cibuli pak vyndáme.
» Odpovědět «J's Randomness.. (29.12.2010 08:22:51)
- Chceme-li rýži podat úhledně, aby se po talíři nerozsypávala, namočíme si naběračku do studené vody, nabereme rýži, lžicí trochu přitiskneme a na talíř vyklopíme pěkný kopeček rýže, který na povrchu ozdobíme snítkou petržele, nebo plátkem rajčete.
- Rýži pro slavnostní příležitosti můžeme i obarvit. Karí kořením na žluto, rajským protlakem na červeno, protlakem ze špenátu na zeleno. Rýži můžeme také promíchat zeleným mladým hráškem nebo ochutíme nastrouhaným sýrem apod.