Anotace: drobná road movie všedního dne
bylo krásně
vprostřed mostu
jsem se zastavil
a vytáhl z tlumoku
svůj "skicář nálad"
s volnými listy
abych zvážil
jakými pastelkami
pozdravit náladu
bezmračné chvíle..
jak už to bývá poslední dobou
v našich zeměpisných
šířkách
z ničeho nic
zadul prudký dovádivý vítr
a volné listy
ze skicáře unesl
přes zábradlí mostu
takže chvíli plachtily
povětřím
jako rozmarní krahujci
než je přijal proud řeky
zbyly mně však ještě pastelky
došel jsem na konec mostu
a na počátku ulice
míjel
rozdurděnou nachově zbarvenou
temperamentní matku
peskující
vzteklého hošíka
přistoupil jsem
k hošíkovi
a podal mu hrst pastelek
ten mi je rychlostí vděčného psíka
vyškubl z ruky
z obruby chodníku zvedl
zmačkaný cár papíru
přistoupil ke zdi
nejbližšího domu
a papír se pokoušel
uhladit
přidržoval si jej jednou ručkou
a druhou na něj začal čmárat
sytě barevnou pastelkou
nahodilé klikyháky..
"počkej"
zadržela ho matka
"nakreslíme tady pánovi slunce"
popadla oranžovou a červenou
pastelku a načrtla zcela v duchu
dětských kresbiček
barevné slunko
zatímco hoch
přidržoval na zdi papír..
"pane, to je pro Vás
ať nejste pořád tak smutnej"
a podává mi zrychla dokončenou
sluneční kresbu..
slunko jsem zmuchlal
a nacpal do kapsy
na místo pastelek..
nebe se zatáhlo
černými mračny..
dospělí vidí svýma unavenýma...očima...děti nosí v očích slunce...stejně jako básníci ve svých duších...úsměv.z.
24.04.2015 22:44:05 | zdenka
Taky jsem si při čtení připadala, že jsem dostala to nakreslený sluníčko. :-)
12.02.2015 00:14:51 | A42
...a co by si Frráčku nakreslil,kdyby se Ti volné listy nerozletěly.....
...../úsměv/.....Ji.
11.02.2015 11:13:19 | jitoush