astronomen...
…radovat se ze samoty
soucitu se umívat
nač se nechat rozptylovat
a k jakému užitku
k čemu jsou mi plané svody
od bohyně požitků?
duše má se topí ve tmě
v jasu světla mávnutí
milované hvězdy moje
už netrpím úzkostí…
tak jsem tady řekla
jdete akorát tato noc je příhodná
zaklonili jsme hlavy
a nad námi zářilo van goghovské nebe
všimněte si jak se trojzubec a luk ocitly skoro nad sebou
to se stává jen výjimečně
souvisí to se zemskou osou
tohle má člověk šanci vidět jen jednou za tisíc let
v tuto chvíli dohlédnete
nějakých třicet biliard kilometrů
vážně?
někdy bez brýlí nepřečtu ani vývěsní štíty
četla jste někdy Galilea?
já mu nikdy moc nedala
to mě rozesmálo
ta její bezprostřednost
miloval jsem ji doopravdy
láskou která přichází
ještě než si člověk uvědomí tělo a morálku
jako vítr co povívá kolem uší
jako povívá nad štěrbinami lastur
když je chce rozeznít
cítili jsme k sobě elementární přitažlivost
jako zvířata nebo děti
které ještě nezvažují důvody
které ještě nemají jiná hlediska ani zákony
a byli jsme si podobní
ve svých touhách i obavách
to nás spojovalo
a zároveň udržovalo
v bezpečné vzdálenosti od toho druhého
víte milá Omen
že hvězdy které vidíme nejjasněji
už vlastně neexistují
to je poněkud depresivní
naopak je to krásné
jsou pryč už bůhvíjak dlouho
ale my je pořád vidíme
žijí dál
jste zvláštní
se světem propojený
a zároveň odpojený
znáte spletité pohyby hvězd
souhvězdí či měsíce
zato všechno ostatní zůstává mimo vás
v lednici máte dva roky prošlé máslo
a kalendář na zdi je z roku 2012
přesto vedle vás cítím nesmírný klid
co když vám povím že je vesmír líný
jak to myslíte příteli?
nenamáhá se s náhodami
Přečteno 131x
Tipy 23
Poslední tipující: piťura, jitoush, Vivien, mkinka, jort1, Marten, Chane, básněnka, Malá mořská víla, Anfádis, ...
Komentáře (9)
Komentujících (8)