védante...

védante...

jen jsem tak lítal prostorem
a náhodou ťuknul okem
o rám stínítka

oranžová lampa
ve tvaru trsu
hroznového vína
se uculila
to se stává
když nevíte
kam se řítíte

měla teplé ruce
zaměřená na rozkoše světa
kupodivu pohrdala iluzemi
prakticky ve všech oblastech života
a byla jasně hmatatelná

zdali pak víte
o tajemné povaze
dvojakosti světla?

milý pane
vaše jevy se mi jeví
jako hedvábná punčoška
přetažená přes ježka

myslíte že lze najít
oporu pro myšlenku?

jakože ukotvit oblak?
víte ono jde vlastně o to
najít fons et origo

že by to byla anima mundi?

duše je jako barva
její vnímání nevysvětlíte fyzikou
ani objektivitou zobrazení světelných vln

co když to zdůvodním tím
že poznám líp proces
co probíhá v sítnici
a ve svazku optických nervů

i vy jeden mysliteli
pojďte ke mně blíž
jsem zvědavá
jak mě budete vnímat
až zhasnete
nebo rozsvítíte
Autor enigman, 24.10.2024
Přečteno 43x
Tipy 16
Poslední tipující: šuměnka, jitoush, cappuccinogirl, Ž.l.u.ť.á.k., Marten, Janas, jort1, mkinka, Gaspi03, Vivien
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

....Lampádičky jsou ošidná stvoření....posvítí si i tam,kam nechceš.....Ji./úsměv/

27.10.2024 19:43:03 | jitoush

líbí

Myšlenka sama je oporou...
naprosto nehmatatelnou...
přesto dá se uchopit...
dokonce různě...
a dá se i podat...
bohužel i hrůzně:-)
Myšlenka ukotvení oblaku
mi kotví mrak na čele
však nebude tam dlouho
Stačí
Rozsvítit...

24.10.2024 21:13:15 | cappuccinogirl

líbí

potřebujeme světlo...snad

24.10.2024 11:32:56 | jort1

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí