nadbytečně...
zrovna jsem prohlížel harampádí
a přemýšlel nad tím
co by se ještě mohlo hodit
když tu se nade mnou mihnul stín
škrtnul o zeď a zmizel v roští
vzápětí se z něj vydrápala dívka
a zlehka si povzdechla
uf tak to jsem úplně neodhadla
ale hned se oklepala
pane hodláte něco vyhodit
nebo se v tom jen přehrabujete?
víte milá Apian
lidé si často myslí
že když něco přestane být funkční
prostě se to odstraní
jenže tak to v životě úplně nefunguje
neužitečnost může být zdrojem inovací
chcete říci že evoluce je vetešnice?
spíš kutilka
nemá žádný jasný plán
ale transformuje možné
používá něco co už existuje
pro práci s obří stavebnicí
propůjčuje nečekané funkce
a vytváří nové objekty
pak to stačí tuhle upravit nebo támhle přidat
do rozličných kombinací a ejhle
ze smolince vytvoří rádio
z kola starého bicyklu větrník
nebo z ruky křídlo
vím možná to chvíli trvalo
ale najednou tu máme vedle sebe šimpanze a člověka
někoho morfologicky i behaviorálně tak odlišného
a přece tak podobně geneticky složeného
zřejmě se něco podobného přihodilo i vaší hlavě
akorát se to moc nepovedlo máte ji samou záplatu
zabzučela smíchem až mě to rozvibrovalo
inu možná je lidský mozek zřejmě to nejpozoruhodnější
co příroda za miliardy let vytvořila
úžasný kreativní
a velice inteligentní v technických dovednostech
v adaptacích a sociálním cítění
avšak zároveň nepředvídatelný neohrabaný a křehký
složitý a zbytečně komplikovaný výsledek úprav
improvizací a kompenzací
takže každý slušný inženýr by nad tím kroutil hlavou
navíc snadno onemocní či ztratí kontrolu
a lidská soudržnost není v podstatě ničím
ve srovnání s včelami a mravenci
a i když mají mozky jako špendlíky
mají je dobře uzpůsobené už miliony let
a celou tu dobu se úspěšně vyrovnávají
s výzvami prostředí
i vy jeden ferdo
rozumím vám jak se věci mají
nejspíš nikdy nezplodí Einsteina či Da Vinciho
ale také ani Hitlera
Přečteno 30x
Tipy 16
Poslední tipující: Ondra, šuměnka, jort1, Anfádis, Ywach, Ž.l.u.ť.á.k., Emani, mkinka
Komentáře (2)
Komentujících (2)