Anotace: Baronka - paní Vlasta Bakalová, básnířka, z Písmáka, jejiž tvorbu obdivuji (*1948 - +2011)
Baronka : Krajina chleba - Obdělávám třicet hektarů - Hlas měl jako zvon |
|||
Ve staré pekárně
dvě žárovky ještě stačí potlačit svítání polena praskají pec žhne očekáváním co chvíli vyplázne dvířky ohnivý jazyk (to si ještě počkáš )
vedle díž polyká vsázku podmáslí s vodou a solí Hrst kmínu s fenyklem přebíjí mdlou vůni mouky nakyslý odérek kvásku
se zrudlou tváří pekař kopist v rukou tančí a s těstem se mazlí
tak chléb se rodí
hrablem a metlou vyžene oheň, oharky dřev nastává sázení chvíle v slámových ošatkách bochníky ještě jsou bílé dřevěnou lopatou dozadu bochníky rodinám blíž malé veky ------------- chvilka volna a káva dáme si páva to oknem už zář žárovky tratí tvář -------------- pecny na svítání ještě bledé teď zlatohnědé
z pece vystoupí chleba duch jak z lampy Aladina jako sloup ve vzduchu stojí omamný hlavou nám točí
bochník ještě horký mistr skrojí voňavou radost má v očích
Výborný chleba, pane Třešňák... Mistr pekař, k němuž jsem jezdil skoro každé ráno - ještě před školou - na koloběžce, později na kole, pro čerstvé pečivo, zrůžověl jak mladá dívka po prvním polibku. Děkuju, děkuju, trošku mu to drhlo, dělám co můžu a co - snad - i trochu umím... I jen nechte být, pane Třešňák, není to jen tak, že mi to k vám není daleko přes půl města, když máme pekaře přímo v ulici... Scénku si pamatuji - i když těžko bych ji přesně časově umístil... ale bylo to asi někdy v roce 1946 - 1947... to jistě (dřív jsem neměl kolo a později už byl pan Třešňák odporný kapitalista (:-D... Teprve po mnoha letech, když mi zkušenost dovolila nějaká srovnání a hodnocení a také pan Třešňák byl už pár let ubytován pod rádobymramorovou deskou, mi došlo, že ta pochvala byla za to, že pan mistr pekařský zdárně propojil proces počínající orbou a končící naší snídaní. Zavrhl jsem formulaci že »jen« zdárně završil... jaképak jen, že - a završením byla právě ta naše snídaně... Sklidil ovšem pochvalu i za rolníka, jeho dřinu za pluhem (tehdy ještě většinou taženým koňmi, případně voly), při sklizni - vázání - tehdy většinou ručně a dokonce i jen povřísly, nakládání na žebřiňák na poli, skládání na patro ve stodole, mlácení - podávání, úklid slámy, odebírání pytlů, doprava do mlýna... za horníka, který dobýval uhlí, za železničáře, kteří ho dovezli, za... výrobce droždí... za - no dost, to by bylo donekonečna a nakonec bych se do toho mohl zahrnout i já sám, jehož zásluha byla - zejména tehdy - velice, velice sporná (:-D... Mlýny už i tehdy byly většinou mechanizované, ale některé práce, třeba manipulace s pytli obilí a mouky byla jen a jen ruční - nejvýš nějaký rudlík, vozík, nebo šoupačka, či skluz... Jistě takhle by se to dalo vystopovat zpátky i u všech dalších profesí, řemesel, zaměstnání... Tohle psaní vzniklo proto, že jsem se - výjimečně - zamyslel nad tím, co vlastně píšu. Tentokrát to byla tato miniatura, kde rukama jsem nazval stébla žita a pšenice:
na polích miliony rukou nabízejí chléb s tmavou kůrkou ze země a bílou z potu
ráno kosa odpoledne mlýn a zítra vůně bochníků
stůl, nůž, sůl
a pohled zpátky
|
až zas někdy budu v pekárně na brigádě tak jim to ve tři ráno povím...
15.12.2015 12:38:01 | enigman
... jasně Jirko a - nezapomeň si dát páva (:_D
16.12.2015 09:36:39 | aravara
no jasně...s mákem...
17.12.2015 23:34:31 | enigman
...ale Jirko... to si pleteš s čápem.
17.12.2015 23:36:47 | aravara
náhodou když dostanu chuť na páva s mákem tak i kdybych měl pro něj jít do zoo tak si tu pečínku dám...
18.12.2015 10:31:29 | enigman
No jo - to jsou chutě staré šlechty, já si dávám reálnou pochoutku: koleno pečené na kysaném zelí a měkkým chlebem a na to varnsdorfského »Kocoura«, nevím, zda nepředčí i páva na portském či na madeiře, natož s mákem (:-D
19.12.2015 10:32:17 | aravara
...taky mám voňavou radost v očích,když si upeču svůj vlastní chleba
a vložím ho do slámové ošatky a to prosím bydlím v činžáku....Ji.
/úsměv/......líbí se mi to vše výše napsané....a musím zasejc upéct
chleba,tím si mi to připoměl........Ji.
14.12.2015 21:45:10 | jitoush
Tohle jsem napsal už před dvěma roky, i mně to připomněl chleba vlastní produkce... Děkuju
14.12.2015 21:48:25 | aravara
tak takhle má vonět chleba to na něj dostane člověk až chuť...
14.12.2015 12:40:34 | střelkyně1
Ještě vlažný a netřeba čehokoli jiného. Neopakovatelná chuť - s kmínem a nenyklem... Ó
14.12.2015 21:49:34 | aravara