Hej hou! Jak se všichni máte?? Dlouho jsem se tu neukázal, ale každopádně... jsem zpět. Nabízím k přečtení báseň inspirovanou skutečným zážitkem z léčby v Bohnicích - konkrétně z loňského prosince. Krásný a klidný večer vám všem.
K čertu s tím, co jsem zažil – já nezažil jsem dost
Můžu dál psát sebestředné básně, když udělá mi to radost
Jak mrknutím oka jeden příběh může vyhasnout
Je to tak absurdní i tak přirozené
Jako pro běžného smrtelníka se nadechnout.
Sedím tu jak opařen, sotva si vzpomenu, jak je to sousloví
Voják žije z minuty na minutu, voják žije z náhody?
Sešli jsme se tu jako blázni, ale jsme skvělá parta mladých lidí
V jedné bezstarostné chvíli dřepíme u telky…
Ale někdo mezi námi chybí.
Tobi.
Měl jsem pochopit
Tvůj prázdný, tázavý pohled přes den
Voják žije z náhody
A já to vím, taky jsem si tím prošel
Stačí jen malinko pošťouchnout osud jiným směrem
Pak otázky bez odpovědí se navalí jak vojsko a my se s ním perem.
Už za těch pár dní, co se tu vídáme jsi na nás zanechal stopu
Vždycky chodíš s námi do kuřárny, ač nejsi kuřákem ani trochu
Tobi, chci ti pouze říct, že jsme tu všichni pro tebe
Rozumím tomu, že ti nikdo nerozumí, ale my se o to snažíme.
Tobi, dýchej, aspoň trochu vzduchu nasaj, jednou budeš dýchat zplna
Ten večer mohl být ještě těžší, kdyby kámoš nevystřelil jak pružina
Zpráva na rozloučenou – na instáči – zobrazeno, pochopeno
On v té chvíli duchaplně pádil ti sundat z krku prostěradlo…
…bez tebe by to totiž nebylo ono.
Dnes vzbudil jsem se časně a šel jsem dopsat tuhle báseň
Kéž bych sám líp pochopil, že jen za sebe tu nejsem
Debilní benzáky, svinstvo! Nesmím je nechat uspět
Mohu se jen domnívat, kolika lidem bych já vlastně mohl chybět.